Det smager godt, det er sundt og det er bæredygtigt – og så får man faktisk lidt af en øjenåbner, når man opdager, hvor meget det kan bruges til og hvor bæredygtigt det er.
Havet byder på flere muligheder end man måske lige forestiller sig, og tang er ikke bare tang. På en tangsafari i Nykøbing Sjælland hos Dansk Tang får jeg præsenteret de mange varianter og muligheder. Iført waders er jeg selv med til at høste tang til eget brug, og senere afprøver jeg det i eget køkken. Den tang mange af os har spist til sushi, smager faktisk en hel del bedre, når man selv tilbereder den, og ikke nok med det. Der er tang overalt, så det er nemt at få fat i. Det er også enkelt at tilberede, smagen er fin, og det ser delikat ud. Flere restauranter har også allerede set mulighederne, taget det til sig og sat det på menukortet.
Tang er også sundt – en superfood. Der er nemlig 10 gange så mange vitaminer og mineraler i tang, som der er i landplanter, og så er tangplanter rige på proteiner og kostfibre og indeholder kun ganske få kalorier. Vil man undgå selv at samle tang ind, kan man købe det frisk, men man kan også købe det i tørret form. Jeg får at vide, at 1 skefuld tørret tang giver de samme fordele som den daglige anbefaling på 6 stk. frugt og grønt.
Den virkelige øjenåbner får jeg, da jeg opdager, hvor bæredygtigt tang er. Tang er nemlig en uudtømmelig ressource. Tang er 100% Co2 neutralt – Ikke alene optager den meget mere CO2 end landplanter, men det er også en af de hurtigst voksende organismer, der findes, og nogle af tangtyperne gror endda også i løbet af vinteren.
Når vi taler om mere bæredygtige fødevarer, kan man slet ikke komme udenom tang, og så kan det ovenikøbet også bruges til andet. Det viser sig nemlig, at Dansk Tang bruger tørret ålegræs til emballering af tang, når de leverer til deres kunder. Bæredygtigt CO2 neutralt kassefyld!
Du kan læse meget mere om bæredygtighed og om Dansk Tang her: https://www.dansktang.dk/
Anne Nedergaard – oktober 2021